Krémová polievka z červenej šošovice je dokonalým spojením jednoduchej a rýchle prípravy, výživnej hodnoty a skvelej chuti. Vďaka svojej jemnej konzistencii a príjemnej chuti je ideálna na chladnejšie dni, no oceníš ju aj ako rýchly a sýty obed kedykoľvek počas roka. Červená šošovica je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov, vďaka čomu ťa naša polievka nielen zasýti, ale aj podporí tvoje zdravie. Navyše, jej prípravu zvládne ju aj úplný začiatočník. Poď si ju s nami pripraviť!
Polievka z červenej šošovice: Rýchla, zdravá a sýta
Červená šošovica postupne našla cestu aj do slovenskej kuchyne – a právom. Na rozdiel od iných strukovín je ľahšie stráviteľná a vhodná aj pre tých, ktorí majú citlivejšie trávenie. Navyše, obsahuje množstvo rastlinných bielkovín, pomaly sa vstrebávajúcich sacharidov a rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje zdravie čriev a slúži ako výživa pre prospešné črevné baktérie.
Naša polievka z červenej šošovice je však trochu netradičná. Nielenže ju rozmixujeme do krémovej konzistencie, ale jej chuť zvýrazníme tekvicou hokkaido, ktorá jej dodá jemne sladkastý podtón. Na záver ju zjemníme smotanou na varenie a doplníme o voňavé ghí, ktoré krásne prepojí všetky chute do harmonického celku.
Zdravotné benefity:
- Podporuje trávenie – Rozpustná vláknina z červenej šošovice a tekvice podporuje zdravie črevného mikrobiómu.
- Dodá telu energiu – Obsahuje pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, vďaka ktorým ťa zasýti na dlhší čas.
- Posilní tvoju imunitu – Šošovica aj tekvica sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu.
- Zasýti bez zbytočných kalórií – Krémová konzistencia a príjemná chuť sú skvelým bonusom k jej nutričným hodnotám.
Táto polievka je nielen zdravá, ale aj rýchla na prípravu a plná lahodných chutí. Skús ju a presvedč sa sama!

Ingrediencie
- 1 menšia hokkaido tekvica,
- 100 g mrkvy,
- 100 g zemiakov,
- 10 g ghí masla,
- 35 g cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 30 g červenej šošovice,
- 250 ml polotučného mlieka,
- 250 ml smotany na varenie,
- soľ, med, rasca.
Postup prípravy
- Na masle opražíme cibuľku, pridáme k nej
ošúpanú a na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido, mrkvu,
zemiak a cesnak. - Všetko spolu osolíme, pridáme rascu a chvíľku
restujeme. Pridáme premytú červenú šošovicu, pár
sekúnd podusíme a zalejeme vodou tak, aby všetko bolo
akurát zakryté. - Varíme približne 20 minút, kým šošovica nebude mäkká.
- Potom pridáme mlieko a smotanu, necháme prevrieť
a nakoniec všetko zmixujeme ponorným mixérom - Podávame pokvapkanú tekvicovým olejom.

https://www.freepik.com/free-photo/front-view-lentil-soup-with-slice-lemon_8195541.htm#fromView=search&page=1&position=46&uuid=f306dffe-5e9f-4663-8adc-6c8b62d94a33&query=%C5%A1o%C5%A1ovicov%C3%A1+polievka
Autor: Ing. Veronika Gandi
Z našej knihy: Necukrím, chudnem!
Nutričné hodnoty 1 porcia:
- kcal: 264
- bielkoviny: 10 g
- sacharidy: 26 g
- tuky: 17 g
Zaujala ťa naša polievka z červenej šošovice a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok