Niektoré jedlá majú schopnosť preniesť nás späť v čase – k vôni babičkinej kuchyne, praskajúcej panvici a rodinnému stolu plnému smiechu. A presne taký je aj náš paprikáš ako od babičky – jednoduchý, poctivý a plný chutí, ktoré sa nedajú len tak nahradiť.
Varený s láskou, z dostupných surovín a bez zbytočných vylepšovákov. Presne tak, ako ho poznáme z detstva. Tento recept ti dokáže, že na skvelé jedlo netreba veľa – len dobré základy, trocha času a chuť variť srdcom.
Vôňa domova: Paprikáš ako od babičky
Náš recept na paprikáš ako od babičky je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú vyvážené a chutné jedlo, ktoré zasýti a zároveň nezaťaží trávenie.
- Vďaka kombinácii bielkovín, kvalitných sacharidov a zdravých tukov je ideálny pre každého, kto chce skombinovať tradičné chutné jedlá s modernou výživou.
- Je to skvelá voľba na raňajky, obed či večeru, ktorá poskytuje telu všetky potrebné živiny na energiu počas dňa, a zároveň podporuje regeneráciu a svalovú hmotu.
- Vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín prispieva k zdraviu srdca a mozgu.
- Jednoduché komplexné sacharidy z cestovín dodajú tvojmu telu energiu na dlhšie obdobie bez výrazných výkyvov hladiny cukru v krvi, čo zabezpečí, že sa budeš cítiť sýta a spokojná po dlhšiu dobu.
A čo je ešte lepšie, tento paprikáš je nielen výživný, ale aj ľahko stráviteľný. S minimálnym množstvom tuku a krémovou omáčkou získavaš chuť, ktorá ťa uspokojí, no nezaťaží trávenie. Vyskúšaj ho s nami!

Ingrediencie
- 125 g kuracieho mäsa,
- 50 g cibule,
- 1 strúčik cesnaku,
- ½ ČL údenej mletej papriky,
- 10 ml paradajkového pretlaku,
- 50 ml smotany na šľahanie,
- 10 g múky,
- 5 ml olivového oleja,
- 200 ml vody,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 60 g cestovín.
Postup prípravy
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nakrájame nadrobno.
- V hrnci rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľu. Uberieme plameň na minimum, prisypeme papriku, pretlak, prelisovaný cesnak a premiešame. Následne pridáme nakrájané mäso a premiešame.
- Mäso osolíme a chvíľu dusíme na miernom ohni, potom ho podlejeme vodou alebo vývarom.
- Pred koncom varenia zmiešame sladkú smotanu s 10 g múky, následne postupne pridáme 3 – 4 lyžice omáčky z mäsa a potom pomaly za stáleho miešania prilejeme k mäsu. Tým omáčku zahustíme, necháme ešte dusiť približne 5 – 10 minút, kým sa nevyparí prebytočná tekutina.
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale a podávame s mäsom.

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-delicious-goulash-table_25722097.htm#fromView=search&page=1&position=46&uuid=b019ccfc-2bec-427b-86ef-bf39a0ecc566&query=m%C3%A4so+v+paradajkovej+omacke
Autor: Viktória Janáčková (@victorya_coach)
Nutričné hodnoty:
- kcal: 458
- bielkoviny: 37 g
- sacharidy: 57,6 g
- tuky: 7,5 g
Zaujal ťa recept na paprikáš ako od babičky a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok