Úvod » Blog » Fit recepty » Falošný segedínsky guláš s domácou knedľou

Falošný segedínsky guláš s domácou knedľou

Image by freepik

Segedínsky guláš je klasika, ktorú si v Zanzisane nevieme odpustiť. Hustá omáčka a jemná kyslá kapusta – to je kombinácia, ktorá ťa nikdy nesklame. Ale čo ak by sme si ho pripravili trochu inak? Náš recept na falošný segedínsky guláš nahrádza mäso tempehom, vďaka čomu je ľahší, no stále sýty a plný chuti. Tempeh do seba dokonale nasaje arómu korenín a spolu s kapustou vytvorí fantastickú harmóniu chutí. Ak hľadáš rastlinnú verziu tohto obľúbeného jedla s tradičnou chuťou, ktoré príjemne zasýti, si na správnom mieste. Poďme sa pustiť do varenia!

Falošný segedínsky guláš: Nespoznáš rozdiel!

Náš recept na falošný segedínsky guláš je dôkazom, že tradičné jedlá môžu chutiť skvelo aj v modernej, odľahčenej či vegetariánskej verzii. Namiesto mäsa sme použili tempeh, ktorý je bohatý na rastlinné bielkoviny a prospieva tráveniu. Kyslá kapusta dodáva jedlu nielen autentickú chuť, ale aj poriadnu dávku vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a tiež dôležité probiotiká. Cibuľa zase pomáha regulovať krvný tlak a pôsobí protizápalovo.

Aby sme zachovali krémovú konzistenciu, namiesto klasickej smotany sme použili Lučinu zmiešanú s mliekom – jedlo tak zostáva lahodné, no s nižším obsahom tuku a vyššou nutričnou hodnotou.

A čo by to bol segedín bez knedle? Tú si pripravíme doma, zo špaldovej múky, ktorá má viac vlákniny a lepšie zasýti.

Prečo by si si mala pripraviť práve náš segedín?

  • Obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny a podporuje trávenie.
  • Je plný vitamínov a minerálov z kapusty a cibule.
  • Má nižší obsah tuku vďaka ľahšej alternatíve smotany.
  • Domáca špaldová knedľa je zdravšia a lepšie zasýti.

Výsledok? Krémový, výživný a neuveriteľne chutný guláš, ktorý si určite zamiluješ! Tak sa pustime do prípravy.

falošný segedínsky guláš, Falošný segedínsky guláš s domácou knedľou

Falošný segedínsky guláš

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 100 g tempehu,
  • 100 g kvasenej kapusty,
  • 25 g cibule,
  • 50 g lučiny,
  • 15 ml polotučného mlieka,
  • 5 ml olivového oleja,
  • soľ, korenie, červená paprika, rasca,
  • čili paprička podľa chuti,
  • KNEDĽA:
  • 55 g špaldovej múky,
  • 40-60 ml polotučného mlieka,
  • 10 g droždia,
  • 7 g cukru,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme cesto na knedľu: Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme odležať asi 20 minút.
  2. Ku kvásku pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Necháme prikryté utierkou vykysnúť na teplom mieste asi 30-50 min.
  3. V priebehu čakania si nakrájame tempeh, cibuľu a nachystáme zvyšné suroviny na segedín.
  4. Keď cesto vykysne, vytvarujeme z neho knedlíky a dáme pariť na 20 minút.
  5. Do hrnca dáme rozohriať olej a opražíme nakrájanú cibuľku.
  6. Pridáme tempeh, opražíme a uberieme plameň. Pridáme papriku, korenie, rascu a podľa preferencie čili papričku.
  7. Následne pridáme nakrájanú kapustu a necháme povariť podľa potreby do zmäknutia.
  8. Lučinu zmiešame s 15 ml mlieka, dochutíme soľou a vmiešame do gulášu.
  9. Užívame si skvelú chuť falošného segedínu.
falošný segedínsky guláš, Falošný segedínsky guláš s domácou knedľou

https://www.freepik.com/free-photo/tasty-nougats-plate-high-angle_31124663.htm#fromView=search&page=1&position=13&uuid=b9895202-9571-433b-ad88-9d56821dd2cf&query=tempeh

Autor: Viktória Janáčková (victorya_coach)

Nutričné hodnoty:

  • kcal: 549
  • bielkoviny: 39 g
  • sacharidy: 56 g
  • tuky: 17 g

Zaujal ťa recept na falošný segedínsky guláš a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM. 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať