Dnes ti prinášame rýchly, jednoduchý recept plný čerstvej zeleniny s bohatou chuťou a aromatickými prísadami. Pripraviť si ho môžeš deň vopred do krabičky alebo ako sýtejšiu večeru, nakoľko je plný vlákniny, bielkovín a neobsahuje zbytočné kalórie. Ryžové rezance, sójová omáčka, chuť húb a živiny zo zeleniny – nič zložité a predsa výnimočné.
Aromatické ryžové rezance so sezamovým olejom
Ryžové rezance so zeleninou sú vynikajúcim receptom, pretože kombinujú jednoduchú prípravu, skvelú chuť a množstvo zdravotných výhod:
- Ryžové rezance – obsahujú pomerne málo kalórií, sú bohaté na sacharidy a vhodné aj pre ľudí s citlivosťou na lepok.
- Zelenina – cibuľa a cesnak sú známe pre svoje protizápalové vlastnosti a podporu imunitného systému. Paprika je bohatá na vitamín C, ktorý pomáha zlepšiť celkové zdravie, ale aj zdravie pokožky či kostí. Mrkva a cuketa sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
- Sezamový olej – bohatý na zdravé tuky pre zdravie srdca, má antioxidačné účinky a znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.
- Sójová omáčka – podporuje zdravie kostí.
Prečo si vybrať tento recept?
- Rýchlosť prípravy – máš málo času, ale chceš si dopriať niečo výživné a chutné.
- Flexibilita –pridaj rôzne druhy zeleniny podľa chuti, tofu, kuracie mäso či krevety pre viac bielkovín.
- Vyvážená výživa – skvelá voľba pre tých, ktorí dbajú na svoju stravu.
Ingrediencie
- 200 g ryžových rezancov
- 5 ml olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 stredná mrkva
- 100 g húb
- 1 cuketa
- 10 ml sójovej omáčky
- 3 ml sezamového oleja
- 3 g cukru
- čerstvý koriander na ozdobu
- limetka.
Postup prípravy
-
Pripravíme si ryžové rezance podľa pokynov na obale - namočíme do teplej vody na 5-8 minút alebo ich varíme v horúcej vode 3-5 minút. Po uvarení scedíme.
-
Na panvici alebo vo woku si rozohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a smažíme asi 2 minúty, kým nezačnú voňať.
-
Pridáme nakrájanú červenú papriku, mrkvu, huby a cuketu. Smažíme ďalších 5-6 minút, kým zelenina nezmäkne, ale zostane chrumkavá.
-
Do panvice pridáme uvarené ryžové rezance so zeleninou a všetko dobre premiešame.
-
Pridáme sójovú omáčku, sezamový olej a cukor. Všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie a chute spojili.
- Odstavíme z ohňa a podávame ozdobené čerstvým koriandrom pokvapkané limetkou.
Autor: PharmDr. Patrícia Janáčková (@pa3ciia)
Nutričné hodnoty:
- 347 kcal
- 59 g sacharidov
- 8,7 g bielkovín
- 7,7 g tukov
Zaujal ťa recept na ryžové rezance a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok