Úvod » Blog » Fit recepty » Raňajky » Fermentovaná kaša naslano – jedlo pre zdravé trávenie

Fermentovaná kaša naslano – jedlo pre zdravé trávenie

Image by jcomp on Freepik

Ak sa nebojíš mierne experimentovať, fermentovaná kaša naslano je skvelý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o výživné a ľahko stráviteľné jedlo. Vďaka procesu fermentácie je lepšie stráviteľná a plná prospešných baktérií, ktoré podporujú zdravie čriev. Slaná verzia našej kaše ponúka nespočetné možnosti dochutenia – od byliniek a syrov až po zeleninu či vajíčka. V dnešnom článku sa pozrieme na jej výhody, spôsoby prípravy a tipy, ako si ju prispôsobiť podľa vlastných chutí.

Fermentovaná kaša – Prečo ju zaradiť do jedálnička?

Naša kaša je skvelou voľbou pre každého, kto chce do svojho jedálnička zaradiť zdravé, ľahko stráviteľné a chutné jedlo. Proces fermentácie zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov, podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zmierňuje tráviace ťažkosti. Možno sa na prvý pohľad zdá ako experiment, no práve skúšaním rôznych kombinácií nájdeš tú svoju obľúbenú verziu.

Fermentovaná kaša naslano ti ponúka množstvo zdravotných výhod:

  • Lepšia stráviteľnosť – Fermentáciou podporíme trávenie a vstrebávanie živín, pomáha pri nadúvaní.
  • Podpora črevnej mikroflóry – Prospešné baktérie a probiotiká v kefírovom mlieku podporujú zdravie tráviaceho traktu a zlepšujú imunitu.
  • Vyšší obsah vitamínov a minerálov – Fermentáciou sa zvyšuje biologická dostupnosť vitamínov skupiny B, horčíka, zinku či železa.
  • Dlhší pocit sýtosti – Kaša zasýti na dlhší čas a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi.
  • Univerzálnosť a variabilita – Vieš si ju dochutiť podľa vlastných preferencií – bylinkami, syrom, zeleninou, semienkami či orechmi.
  • Jednoduchá a rýchla príprava – Stačí nechať fermentovať cez noc a ráno máš hotový základ na rýchle a výživné jedlo, ktoré podporí tvoje zdravie a úžasne chutí.

Tak čo, ideš skúsiť experimentovať a pripravíš si túto kašu s nami? 

fermentovaná kaša, Fermentovaná kaša naslano – jedlo pre zdravé trávenie

Fermentovaná kaša naslano

Vytlačiť
Počet porcií: 1 Čas prípravy:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 x hodnotené )

Ingrediencie

  • 100 ml kefírového mlieka,
  • 35 g ovsených vločiek,
  • 25 g cibule,
  • 5 ml olivového oleja,
  • 50 g naturálneho tofu,
  • 5 g horčice,
  • 120 g mrkvy,
  • 30 g syra Eidam 30 %,
  • soľ, korenie, čili, droždie, bylinky.

Postup prípravy

  1. Večer vopred si zalejeme vločky kefírom a necháme pri izbovej teplote na vzduchu fermentovať.
  2. Ráno primiešame štipku soli, korenie, čili a horčicu.
  3. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a primiešame ku kaši.
  4. Posypeme nastrúhaným syrom.
  5. Na oleji na panvici opražíme cibuľku dozlatista a pridáme nakrájané tofu.
  6. Po opečení tofu vložíme na kašu, posypeme droždím a dozdobíme bylinkami.
fermentovaná kaša, Fermentovaná kaša naslano – jedlo pre zdravé trávenie

https://www.freepik.com/free-photo/front-view-raw-oatmeal-light-colored-all-dark-crackers-snack-bread-dried-meal-useful-health-breakfast_9383918.htm#fromView=search&page=1&position=23&uuid=8443d65d-6ea7-4f27-bee6-cbe382f07f53&query=ovsen%C3%A9+vlo%C4%8Dky

Autor: Viktória Janáčková (victorya_coach)

Nutričné hodnoty:

  • kcal: 427
  • bielkoviny: 26,5 g
  • sacharidy: 38 g
  • tuky: 17,4 g

Zaujala ťa naša fermentovaná kaša naslano a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM. 

Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:

Komentáre

Mohlo by ťa tiež zaujímať