Ak hľadáš výdatný a zároveň chutný pokrm, ktorý poteší tvoje chuťové poháriky, tieto pečené batáty s kuracím plátkom v hubovej omáčke sú tou správnou voľbou! Krémová omáčka a šťavnaté kuracie mäso sa perfektne dopĺňajú s jemne sladkými pečenými batátmi, čím vzniká jedlo, ktoré je nielen plné chuti, ale je aj výživné. Ideálne na obed alebo večeru, ktorá zahreje aj zasýti.
Batáty s kuracím plátkom v krémovej hubovej omáčke
Náš recept na pečené batáty s kuracím plátkom v hubovej omáčke je chutný, výživný a prospešný pre tvoje zdravie. Okrem toho ťa dostatočne zasýti a dodá ti energiu na celé poobedie. Kombinácia jednotlivých surovín vytvára skvelú rovnováhu živín a jedlo plné bielkovín, vlákniny a antioxidantov.
Pozitíva pre zdravie:
Batáty
-
- bohaté na vlákninu, betakarotén a vitamín C,
- podporujú zdravie očí,
- posilňujú imunitný systém,
- prispievajú k zdravej pokožke,
- vďaka vláknine zlepšujú trávenie a udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi.
Kuracie mäso
-
- vynikajúci zdroj chudých bielkovín dôležitých pre regeneráciu svalov a tkanív,
- obsahuje aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú metabolizmus a energetický výkon.
Šampiňóny
-
- sú plné vitamínov a minerálov ako vitamín C, kyselina listová, draslík a selén,
- podporujú imunitu, zdravie srdca a majú antioxidačné vlastnosti,
- sú nízkokalorické a majú veľký objem, čo ich robí skvelým doplnkom do diéty, kedy zaplnia žalúdok.
Cesnak
-
- antibakteriálny, antivírusový a protizápalový,
- podporuje zdravie srdca,
- znižuje krvný tlak,
- zlepšuje imunitný systém.
Eidam
-
- zdroj bielkovín a zdravých tukov.
Tento recept je bohatý na živiny, ktoré tvoje telo potrebuje na udržanie optimálnych funkcií a pre podporu celkového zdravia. Okrem toho je nízkokalorický a veľmi sýty, takže sa výborne hodí aj do diét.

Ingrediencie
- 150 g batátov,
- 100 g kuracieho mäsa,
- 80 g šampiňónov,
- 10 g masla,
- 30 g cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 dcl vody,
- 15 g syra Eidam 30 %,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
- Batáty nakrájame na hranolčeky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Ochutíme podľa preferencie a pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 30 minút.
- Kurací plátok orestujeme na panvici z každej strany 8-10 minút s použitím polovičného množstva masla (5 g).
- Mäso odložíme bokom a na panvici rozpustíme zvyšných 5 g masla. Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme.
- Pridáme pretlačený cesnak, šampiňóny, soľ a korenie a poriadne premiešame.
- Podlejeme vodou a necháme dusiť, kým šampiňóny nezmäknú.
- Následne pridáme k omáčke mäso a necháme 5 minút na slabom plameni, aby sa nám spojili chute.
- Servírujeme s pečenými zemiakmi posypané syrom.

https://www.freepik.com/free-photo/arrangement-with-potatoes-garlic_9366385.htm#fromView=search&page=1&position=43&uuid=bdd7a1d4-8a2b-486b-9000-9e920fb05b6b&query=pe%C4%8Den%C3%A9+bat%C3%A1ty+kuracie+maso
Autor: Viktória Janáčková (victorya_coach)
Nutričné hodnoty:
- kcal: 387
- bielkoviny: 30 g
- sacharidy: 31,8 g
- tuky: 14,3 g
Zaujal ťa recept na batáty s kuracím plátkom a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok