Minestrone polievka – chceš aj ty spoznať tento tradičný taliansky pokrm? Nájdeš v ňom nielen úžasnú chuť, ale aj výživné hodnoty a krásne farby na tanieri. Kombinuje čerstvú zeleninu, strukoviny, cestoviny a bylinky, vďaka čomu ťa dostatočne zasýti a dodá telu množstvo vitamínov. Ak hľadáš jednoduchý a zdravý recept, ktorý zahreje a poteší chuťové poháriky celej tvojej rodiny, si tu správne!
Domáca minestrone polievka: recept, ktorý musíš vyskúšať
Minestrone polievka je doslova nabitá vitamínmi, vlákninou a antioxidantmi, vďaka čomu prospieva celkovému zdraviu a zároveň ťa skvele zasýti.
Každá ingrediencia v tomto recepte má svoj význam:
- mrkva, paprika, rajčiny a cuketa prinesú receptu vitamíny A, C a K, čím podporujú imunitu a zdravie pokožky,
- hokkaido tekvica a zemiaky dodajú našej polievke jemnú sladkú chuť a zahustia ju,
- biela fazuľa je výborným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, ktorá podporuje trávenie,
- olivový olej prináša zdravé rastlinné tuky prospešné pre tvoje srdce,
- bylinky a korenie zvýraznia chuť a podporujú metabolizmus,
- cestoviny a parmezán túto taliansku klasiku dotvoria k úplnej dokonalosti.
Minestrone polievka sa stane skvelou voľbou nielen na chladné dni, keď potrebuješ zahriať, ale aj ako ľahký obed či večeru. Priprav si ju podľa nášho receptu a dopraj si chutnú porciu zdravia!

Ingrediencie
- 150 g mrkvy,
- 200 g zemiakov,
- 80 g cibule,
- 500 g rajčín čerstvých alebo v konzerve,
- 350 g cukety,
- 200 g žltej papriky,
- 150 g hokkaida,
- 2 konzervy maslovej bielej fazule (240x2 pevná zložka bez tekutiny),
- 1 l vývaru,
- 16 ml olivového oleja,
- soľ, korenie a bylinky podľa chuti,
- 100 g cestovín,
- 1 jarná cibuľka na ozdobu,
- parmezán.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme všetky suroviny - cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Mrkvu, zemiaky, cuketu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Paradajky narežeme do kríža a zalejeme vriacou vodou, následne prudko schladíme a ošúpeme. Nakrájame na štvrťky.
- Papriku a hokkaido šúpať nemusíme, len nakrájame na menšie kocky.
- Bielu maslovú fazuľu zlejeme cez sitko, aby zostala len pevná zložka.
- A môžeme začať variť.
- Na olivovom oleji orestujeme cibuľu dozlatista, pridáme cesnak a necháme prevoňať.
- Prisypeme mrkvu a zemiaky, krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Varíme 20 minút.
- Následne k vývaru prisypeme cuketu, papriku a hokkaido a varíme ďalších 10 minút.
- Pridáme rajčiny, fazuľu a varíme ešte 5 minút.
- Na záver ochutnáme, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme obľúbené bylinky, rozmarín a sušené oregano.
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale a podávame spolu s polievkou priamo v tanieri.
- Celú porciu posypeme strúhaným parmezánom.

https://www.freepik.com/free-photo/vegetable-soup-wooden-board-with-tablecloth-high-quality-photo_12585094.htm#fromView=image_search_similar&page=1&position=13&uuid=0a311013-48e8-4b42-b6ca-07be98adc035&query=minestrone+polievka
Autor: Lucia Súkeníková
Preferencie: vegetariánske, bezmliečne, bezlaktózové, vegan (ak nepoužijeme parmezán)
Nutričné hodnoty na 1 porciu:
- kalórie: 387
- bielkoviny: 17,7 g
- sacharidy: 55,8 g
- tuky: 8,2 g
Zaujala ťa naša minestrone polievka a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok