Zdravá výživa sa v poslednej dobe stala viac marketingovým ťahom, než snahou pomôcť.
Čo je to zdravá výživa?
V oblasti diét, chudnutia, zdravej výživy a životného štýlu existuje nespočetné množstvo názorov, teórií a overených rád. Na tom by nebolo nič zlé – z väčšej škály si aspoň každý vyberie to, čo sa mu páči alebo, čo mu vyhovuje. No mnohé z nich sa navzájom vylučujú. Jeden deň počujeme o tom, ako údené výrobky škodia a na ďalší zase odporúčania na konzumáciu slaniny. Čo je potom pravda a čo mylné tvrdenie?
Tu si treba uvedomiť základnú vec: pretože každý z nás je jedinečný, platí, že čo niekomu môže pomáhať, druhému škodí a naopak. Existujú však minimálne 3 tvrdenia alebo odporúčania, na ktorých sa väčšina odborníkov zhodne, keď príde reč na zdravú výživu a chudnutie. A to konkrétne:
1. Minimalizovať príjem cukru
Posledné roky, našťastie, stúpa povedomie o škodlivosti cukru v tom, čo jeme. Tak, ako kedysi tuky dostali neprávom negatívnu nálepku, postupne ju oprávnene dostáva cukor. Prečo tomu tak je?

Pridávaný cukor totiž nemá žiadnu výživovú hodnotu, pre telo predstavuje takzvané “prázdne kalórie”. Okrem toho, že nášmu telu nedodá nič prospešné, jeho nadmerná konzumácia sa spája so závažnými ochoreniami ako je zvýšený cholesterol, napomáha vzniku diabetu a poškodzuje pečeň.
Viac o cukre si môžete prečítať v článku od MUDR. Kamila Bezděka.
2. Jesť viac zeleniny
Každá diéta, každé odporúčanie ohľadom zdravého životného štýlu – či už ide o vegetariánov, paleo, alebo iný stravovací smer – všetci sa zhodujú v jednom: zelenina má byť základ jedálnička.
Avšak nie je zelenina ako zelenina. Je ňou aj zemiak, no jeho výživová hodnota ako aj podiel sacharidov sú vyššie. Medzi tie najzdravšie druhy patrí skôr listová zelenina, brokolica, špargľa, cuketa, cvikla a ostatné.

Vyskúšajte zaradiť do jedálnička viac receptov zo zeleniny – inšpirujte sa napríklad našimi šalátmi.
3. Vyhni sa trans tukom
Spracované potraviny, ktoré sú plné tzv. trans tukov, patria medzi tie najmenej zdraviu prospešné. Či už ide o nezdravé sladkosti, donuty, margaríny, sladené nápoje, … Tieto síce chutné, no skutočne nevhodné potraviny a nápoje sa priamo spájajú so vznikom závažných ochorení súčasnosti, ako sú srdcovo-cievne choroby, diabetes alebo obezita.

Zdravá výživa nemusí byť žiadna veda. Stačí len jesť čo najmenej spracované potraviny, všetko s mierou, vyhýbať sa cukru a príliš mastným, vyprážaným jedlám.