Segedínsky guláš je klasika, ktorú si v Zanzisane nevieme odpustiť. Hustá omáčka a jemná kyslá kapusta – to je kombinácia, ktorá ťa nikdy nesklame. Ale čo ak by sme si ho pripravili trochu inak? Náš recept na falošný segedínsky guláš nahrádza mäso tempehom, vďaka čomu je ľahší, no stále sýty a plný chuti. Tempeh do seba dokonale nasaje arómu korenín a spolu s kapustou vytvorí fantastickú harmóniu chutí. Ak hľadáš rastlinnú verziu tohto obľúbeného jedla s tradičnou chuťou, ktoré príjemne zasýti, si na správnom mieste. Poďme sa pustiť do varenia!
Falošný segedínsky guláš: Nespoznáš rozdiel!
Náš recept na falošný segedínsky guláš je dôkazom, že tradičné jedlá môžu chutiť skvelo aj v modernej, odľahčenej či vegetariánskej verzii. Namiesto mäsa sme použili tempeh, ktorý je bohatý na rastlinné bielkoviny a prospieva tráveniu. Kyslá kapusta dodáva jedlu nielen autentickú chuť, ale aj poriadnu dávku vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a tiež dôležité probiotiká. Cibuľa zase pomáha regulovať krvný tlak a pôsobí protizápalovo.
Aby sme zachovali krémovú konzistenciu, namiesto klasickej smotany sme použili Lučinu zmiešanú s mliekom – jedlo tak zostáva lahodné, no s nižším obsahom tuku a vyššou nutričnou hodnotou.
A čo by to bol segedín bez knedle? Tú si pripravíme doma, zo špaldovej múky, ktorá má viac vlákniny a lepšie zasýti.
Prečo by si si mala pripraviť práve náš segedín?
- Obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny a podporuje trávenie.
- Je plný vitamínov a minerálov z kapusty a cibule.
- Má nižší obsah tuku vďaka ľahšej alternatíve smotany.
- Domáca špaldová knedľa je zdravšia a lepšie zasýti.
Výsledok? Krémový, výživný a neuveriteľne chutný guláš, ktorý si určite zamiluješ! Tak sa pustime do prípravy.

Ingrediencie
- 100 g tempehu,
- 100 g kvasenej kapusty,
- 25 g cibule,
- 50 g lučiny,
- 15 ml polotučného mlieka,
- 5 ml olivového oleja,
- soľ, korenie, červená paprika, rasca,
- čili paprička podľa chuti,
- KNEDĽA:
- 55 g špaldovej múky,
- 40-60 ml polotučného mlieka,
- 10 g droždia,
- 7 g cukru,
- soľ.
Postup prípravy
- Najskôr si pripravíme cesto na knedľu: Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme odležať asi 20 minút.
- Ku kvásku pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Necháme prikryté utierkou vykysnúť na teplom mieste asi 30-50 min.
- V priebehu čakania si nakrájame tempeh, cibuľu a nachystáme zvyšné suroviny na segedín.
- Keď cesto vykysne, vytvarujeme z neho knedlíky a dáme pariť na 20 minút.
- Do hrnca dáme rozohriať olej a opražíme nakrájanú cibuľku.
- Pridáme tempeh, opražíme a uberieme plameň. Pridáme papriku, korenie, rascu a podľa preferencie čili papričku.
- Následne pridáme nakrájanú kapustu a necháme povariť podľa potreby do zmäknutia.
- Lučinu zmiešame s 15 ml mlieka, dochutíme soľou a vmiešame do gulášu.
- Užívame si skvelú chuť falošného segedínu.

https://www.freepik.com/free-photo/tasty-nougats-plate-high-angle_31124663.htm#fromView=search&page=1&position=13&uuid=b9895202-9571-433b-ad88-9d56821dd2cf&query=tempeh
Autor: Viktória Janáčková (victorya_coach)
Nutričné hodnoty:
- kcal: 549
- bielkoviny: 39 g
- sacharidy: 56 g
- tuky: 17 g
Zaujal ťa recept na falošný segedínsky guláš a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok