Jablčný ocot patrí k najstarším prírodným elixírom, ktorý dnes zažíva svoju renesanciu. Nadšenci zdravého životného štýlu ho využívajú v kuchyni, pri starostlivosti o telo i na domáce čistenie. V dnešnom článku ti krok po kroku predstavíme, ako jablčný ocot vzniká, z akých látok sa skladá, aké má účinky, na čo si dať pozor a či sa oplatí zaradiť ho do bežného života.
Čo je jablčný ocot a ako vzniká?
Ocot vzniká z jabĺk dvojstupňovým kvasením: najprv kvasinky rozložia cukry v jablkách na alkohol (fermentácia), potom špecifické baktérie premieňajú tento alkohol na kyselinu octovú. Výsledkom je kyslá tekutina s charakteristickou vôňou a chuťou – jablčný ocot. Celý tento proces trvá zhruba mesiac.
Hlavnou zložkou je už spomenutá kyselina octová, ktorá udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi a pôsobí antimikrobiálne. Okrem toho často obsahuje aj ďalšie vitamíny, draslík, železo a probiotické kmene.

https://www.freepik.com/free-photo/front-view-red-apple-vinegar-blue-background-food-fruit-alcohol-wine-sour-color-juice_13061976.htm#fromView=search&page=2&position=9&uuid=df76e6e4-de53-4530-837c-12ed8b49575b&query=jabl%C4%8Dn%C3%BD+ocot
Jablčný ocot: Aké má využitie a účinky?
Jablčný ocot je známy svojou všestrannosťou. Využiť ho vieš v kuchyni, ako univerzálny čistič či v kozmetike.
1. Kuchyňa je základ
Jablčný ocot využiješ najmä v kuchyni. Okrem toho, že zvýrazní chute jedál, dokáže aj predĺžiť trvanlivosť potravín:
- marinády – jablčný ocot zintenzívni chuť a korenisté tóny mäsa aj zeleniny. Kombináciou octu, olivového oleja, medu a prelisovaného cesnaku získaš skvelú marinádu, ktorou doplníš chuť svojho obedu.
- dresingy – nechceš používať ťažké, smotanové omáčky? Vyskúšaj dresing z octu, oleja, horčice a byliniek. Získaš tak skvelý dip či dresing k šalátom a studeným jedlám.
- konzervovanie potravín – jablčný ocot využiješ aj pri zaváraní a konzervovaní potravín.
- umývanie ovocia a zeleniny.
2. Čistiaci prostriedok
Ocot je známy svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami a jeho zmiešaním s vodou si vieš vytvoriť vlastný čistiaci prostriedok vhodný či už do kuchyne, tak aj kúpeľne a toalety:
- zriedený s vodou dokonca účinne odstráni aj vodný kameň či mastnotu.
- neutralizuje zápach – v chladničke, odpadkovom koši, odtoku.
- odstraňuje plesne a zabraňuje ich návratu.
3. Lacná pasca na vínne mušky
Kombináciou octu s pár kvapkami mydla ľahko vytvoríš pascu na malé, otravné vínne mušky. Okrem toho neriedeným octom dokážeš vyhubiť škodlivé rastliny zo záhradky či upraviť zásadité pH pôdy.
4. Starostlivosť o telo
Využiť môžeš aj kozmetické účinky jablčného octu:
- kúpeľ pre unavené nohy – pár lyžíc octu v teplej vode uvoľní stuhnuté svaly.
- oplach pre vlasy – rozriedeným jablčným octom dosiahneš krásny lesk vlasov.
- pleťová voda – niektorí ľudia ho používajú aj ako pleťovú vodu, tu by sme však boli veľmi opatrní a brali toto odporúčanie s rezervou (skôr sa mu vyhni). Ak ho predsa len chceš vyskúšať lokálne na pleť, urob najskôr test na malej ploche pokožky, aby si zistila, či sa nevytvorí alergická reakcia alebo podráždenie.

https://www.freepik.com/free-photo/copy-space-woman-with-serum-hair_8284632.htm#fromView=search&page=2&position=7&uuid=70a7d88c-22ff-41be-938b-ff080fafc0d2&query=vodi%C4%8Dka+pre+leskl%C3%A9+vlasy
Jablčný ocot: Pomôže ti schudnúť?
V tradičnej ľudovej medicíne je tento ocot používaný aj vnútorne a pripisujú sa mu účinky na:
Tieto účinky však v klinických štúdiách nikdy neboli potvrdené a neexistujú žiadne kvalitné dôkazy, že by pomáhal pri chudnutí či iných zdravotných komplikáciách. Kontrolu hmotnosti najlepšie dosiahneš kalorickým deficitom a pohybom. Nehľadaj skratky v doplnkoch.
Vyberaj vždy iba prípravky, ktoré sú priamo určené pre perorálne užitie (šumivé tablety, doplnky výživy). Využiť ho môžeš ako doplnok, nikdy mu však nepripisuj liečebné účinky a nenahrádzaj ním liečbu indikovanú lekárom!
Aké má jablčný ocot riziká a kontraindikácie?
Jablčný ocot by si mala užívať výhradne v zriedenej forme alebo podľa návodu v príbalovom letáku konkrétneho prípravku.
Nežiadúce účinky a riziká zahŕňajú:
- poškodenie pažeráka, pálenie záhy.
- eróziu zubnej skloviny.
- grganie, plynatosť, nafukovanie, nauzeu, nevoľnosť.
- pri kontakte s očami môže spôsobiť poranenie rohovky, podráždenie a začervenanie očí.
- nikdy by ho nemali užívať tehotné a kojace ženy, deti, alergici.
- interaguje s diuretikami či inzulínom, preto sa mu radšej vyhni, ak užívaš iné lieky.
- kožné podráždenie, pálenie, kontaktnú dermatitídu.