Burger má väčšina z nás zafixovaný ako niečo zlé, nezdravé a určite z neho priberieme. Pritom, keď sa nad tým zamyslíš, ide len o pečivo s kúskom mäsa a zeleninou. Ak si mierne upravíme veľkosť porcie a dresing zameníme za zdravšiu variantu, tento domáci burger sa stane výživnou, zdravou, chutnou a sýtou variantou skvelého obeda. Pripravíš si ho s nami?
Domáci burger bez výčitiek – Viac než len jedlo
Domáci burger je skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať plnohodnotné a výživné jedlo. Na rozdiel od fast foodových alternatív máš pri príprave domáceho burgeru úplnú kontrolu nad kvalitou použitých surovín:
- Vieš si vybrať čerstvé mäso bohaté na bielkoviny,
- doplníš ho množstvom zeleniny plnej vitamínov a vlákniny,
- môžeš zvoliť zdravšie varianty dresingov aj pečiva.
Pridanou hodnotou je sýtosť – domáci burger obsahuje vyváženú kombináciu makronutrientov, ktorá ťa zasýti na dlhší čas a eliminuje chute na nezdravé, kalorické snacky. Okrem toho si môžeš vytvoriť presne takú kombináciu, akú máš rada. Vieš si pridať obľúbenú zeleninu, opečené vajíčko alebo slaninu podľa chuti. A to najlepšie? Celý zážitok z prípravy a jedenia v pohodlí domova – či už ide o romantickú večeru, rodinný obed alebo príjemné posedenie s priateľmi.
Domáci burger nie je len o varení, je to aj o zážitku, ktorý spája kvalitu, chuť a atmosféru. Stačí trochu kreativity a tvoj burger sa stane kulinárskym dielom, na ktoré sa budete všetci doma tešiť!

Ingrediencie
- 60 g mletého kuracieho mäsa,
- 10 g horčice,
- 20 g bieleho jogurtu,
- 30 g balkánskeho syra,
- 60 g cereálnej kaiserky,
- 150 g zeleniny podľa chuti,
- soľ, korenie, mletá paprika, mletý cesnak.
Postup prípravy
- Pomleté mäso zmiešame so soľou, paprikou a mletým cesnakom. Vytvarujeme z neho placku vo veľkosti kaiserky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút, prípadne vieme osmažiť na panvici.
- Medzičasom si v miske popučíme balkánsky syr, ktorý zmiešame s bielym jogurtom, horčicou a štipkou soli.
- Nakrájame si ľubovoľnú zeleninu.
- Na spodnú polovicu kaiserky vrstvíme postupne tretinu dresingu, zeleninu, upečenú mäsovú placku, druhú tretinu dresingu, opäť zeleninu a zvyšok dresingu. Priložíme vrchnou časťou kaiserky.
TIP: Kaiserku môžeš dať na 2-3 minútky do trúby k mäsu, bude chutná a chrumkavá.

https://www.freepik.com/free-photo/homemade-burgers-with-cutlet-fresh-lettuce-tomatoes-onions-wooden-table-copy-space_9484172.htm#fromView=search&page=4&position=48&uuid=3eb45068-1d76-4c55-b53d-1aaac4ae465d
Autor: Viktória Janáčková (victorya_coach)
Nutričné hodnoty:
- kalórie: 355,
- bielkoviny: 28 g,
- sacharidy: 37 g,
- tuky: 10,6 g.
Zaujal ťa recept na domáci burger a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok