Máš problém zaradiť dostatok zeleniny do svojho jedálnička? Hľadáš rýchly, chutný recept, ktorému nechýbajú zdravé suroviny a dostatok živín? Brokolicové rizoto je pre teba ideálnou voľbou! Tento jednoduchý a lahodný pokrm použiješ ako zdravý obed do práce, pre deti do školy či ako ľahkú večeru pre celú rodinu. Priprav si ho s nami a presvedč sa, že toto zdravé jedlo je zároveň aj chutné!
Brokolicové rizoto, ktoré si zamiluješ na prvé sústo
Náš recept na brokolicové rizoto je skvelým a zdravým jedlom nie len pre vegetariánov. Prečo by sa malo objavovať aj v tvojom jedálničku?
- Bohatý zdroj živín – brokolica je superpotravina plná vitamínov a minerálov, podporuje imunitu, zdravie kostí a správne fungovanie centrálneho nervového systému.
- Vysoký obsah vlákniny – ryža aj zelenina obsiahnutá v receptu sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zdravie čriev.
- Dostatočná sýtosť na celé poobedie – zdravé a sýte jedlo, ktoré ti dodá dostatok energie na všetky tvoje povinnosti.
- Vysoký podiel zeleniny – WHO odporúča prijať aspoň 400 g ovocia a zeleniny denne, čo vďaka tomuto receptu bude pre teba malina.
- Rýchle a praktické jedlo – brokolicové rizoto pripravíš do pol hodiny. Vyhovuje vegetariánom a zároveň poteší aj deti.
S brokolicovým rizotom ľahko obohatíš svoj jedálniček o dôležité živiny a zároveň podporíš svoje zdravie. Tak sa pustime do varenia.

Ingrediencie
- 250 g jazmínovej ryže,
- 2 dcl zeleninového vývaru,
- 350 g cukety,
- 100 g cherry paradajok,
- mleté biele a čierne korenie,
- soľ, droždie,
- 10 ml olivového oleja,
- 1 ks červenej cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 200 g brokolice,
- 100 g baby špenátu,
- 250 ml smotany na šľahanie,
- citrón,
- 15 g kešu orechov,
- 5 ml medu,
- 5 ml olivového oleja.
Postup prípravy
- Ryžu premyjeme a necháme usušiť. Následne ju osolíme a na oleji jemne 3 minúty pražíme na silnejšom ohni. Potom oheň znížime a prilejeme vývar, podusíme asi 10 minút.
- Pridáme cuketu nakrájanú na kocky, cherry rajčinky a korenie a dusíme ešte 5 minút.
- Pripravíme si omáčku: Na olivovom oleji opražíme brokolicu a po minúte ju podlejeme 1 dcl vody. Restujeme asi 5 minút a preložíme ju do mixéra spoločne s kešu, cibuľkou, cesnakom, špenátom, citrónom, medom, smotanou a soľou. Vymixujeme a vylejeme na rizoto.
- Pridáme lahôdkové droždie a za stáleho miešania privedieme k varu.
TIP: Na omáčku použijeme len brokolicové hlavičky bez hlúbikov. Omáčka bude krásna zelená a krémová.

https://www.freepik.com/free-photo/top-view-winter-broccoli-soup-bowl-with-soup_10554452.htm#fromView=search&page=2&position=28&uuid=47a38126-473c-444d-a3f3-153fd8b3b92d&new_detail=true
Autor: Mgr. Martina Medzay
Nutričné hodnoty (1 porcia):
- kalórie: 527,
- bielkoviny: 10 g,
- sacharidy: 62,2 g,
- tuky: 25,8 g.
Zaujal ťa recept na brokolicové rizoto z vaječných bielkov a máš chuť na ďalšie zdravé FIT jedlá? Náš receptár nájdeš jednoduchým kliknutím SEM.
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách, spoločne s tipmi ako ušetriť na nákupe potravín či ako sa zdravšie stravovať:
- Zdravo jem, aj šetriť viem
- Necukrím, chudnem
- 107 neodolateľných smoothie receptov
- Kulinársky trojlístok